Wie kunnen beter vertellen over hoe het is om een opleiding te volgen aan de Saman Academie dan de leerlingen zelf? Daarom vragen we regelmatig onze leerlingen om hun ervaringen met jou te delen. Daardoor krijg jij direct een kijkje in onze keuken.

Leroy Houtman - leerling elektromonteur

Als leerling elektromonteur liep ik de afgelopen maanden mee op diverse projecten. Omdat we op een project vaak met meerdere afdelingen samenwerken, helpen we elkaar waar nodig. Het is leuk om op die manier onverwacht ook nog andere werkzaamheden uit te voeren naast de elektra. Helpen van je collega’s zorgt voor extra kennis en onderling begrip.

In vergelijking met de ervaren collega’s moet ik nog veel leren. Er zijn werkzaamheden die ik nog maar één keer gedaan heb. De beste remedie is doen, doen en nog eens doen!

Het leuke van de opleiding in combinatie met de praktijk is dat je het geleerde meteen uit kunt voeren. Vaak is het in de praktijk toch net iets anders dan uit het boekje. Na de bouwvak ga ik weer met een vaste ‘buddy’ op pad. Hier kijk ik naar uit. De laatste tijd ben ik veel met anderen of alleen op pad geweest. Een vaste partner werkt erg prettig en je krijg dan precies de feedback die je nodig hebt.

Don Raaijmakers - leerling installatiemonteur

Het leuke aan werken bij de Saman Groep is dat ik bijna iedere dag weer aan een andere klus start. Zo blijft het werk afwisselend. Ik ontmoet steeds nieuwe klanten en kom iedere keer weer voor een uitdaging te staan bij de montage. Af en toe is het nog lastig als ik veel handelingen achter elkaar moet uitvoeren of met de klanten moet overleggen. Ik heb wel geleerd om bij twijfel eerst zelf na te denken voordat ik hulp vraag van mijn begeleidende collega’s. Soms kom je zelf al verder dan je dacht.

Het is erg fijn om de opleiding te combineren met de praktijk. Wat ik op school leer, pas ik de volgende dag al toe in de praktijk. Ook hoefde ik nu niet te wachten tot mijn opleiding is afgerond, maar mocht ik meteen ook al gaan werken. In de afgelopen maanden heb ik voornamelijk airco’s geïnstalleerd en ging ik mee om storingen op te lossen of onderhoudsbeurten te geven.

JAMY ROSSEN - LEERLING INSTALLATIEMONTEUR

De afgelopen maanden waren erg leerzaam. Ik monteerde veel airco’s, maar ook cv-ketels en radiatoren. Ik heb geleerd hoe een airco werkt en in elkaar zit. Ook heb ik meer technisch inzicht gekregen waardoor ik handigheidjes zie die het werk makkelijker maken.

Ik vind het leuk dat de Saman Groep meer vertrouwen in mij krijgt. Dit merk ik doordat ze mij meer verantwoordelijkheid geven. Ik heb zelfs al een lekkage opgespoord die andere monteurs niet konden vinden. Voor niveau drie van mijn opleiding wordt het ook gevraagd om dingen zelfstandig op te pakken. Natuurlijk gaat er ook nog wel eens iets mis, maar hier leer ik weer veel van voor een volgende keer.

De combinatie tussen school en werken vind ik ideaal. Via de Saman Academie kan ik wat ik heb geleerd direct toepassen in de praktijk, maar ook biedt de Saman Groep mij de mogelijkheid om alle praktijkopdrachten van mijn opleiding uit te voeren.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

In de afgelopen maanden heb ik erg divers werk gehad. Op iedere locatie heb je andere werkzaamheden en leer je nieuwe dingen. Op dit moment werk ik samen met een vaste collega op de grote aansluitingen. Dit vind ik erg leuk om te doen. Ook is het fijn om een vaste collega te hebben, je weet wat je aan elkaar hebt en wat je kunt verwachten. Er zijn ook weleens dingen die niet meteen lukken, dan is het erg fijn dat je al je vragen over de installatie direct kunt stellen.

Mijn opleiding verloopt voorspoedig. Ik volg de niveau-3 opleiding elektromonteur versneld in 2 jaar. Ik zit nu in de laatste fase van de opleiding. De afgelopen periode heb ik veel theorie geleerd en in april volgt de examenopdracht. Ik vind het super dat ik straks afgestudeerd elektromonteur ben bij de Saman Groep!

Jakob van de Velde - Installatiemonteur

Bij de Saman Groep heb ik het enorm naar mijn zin en doe ik veel praktijkervaring op. Ondertussen krijg ik het vervangen van een cv-ketel bijvoorbeeld al onder de knie. In de afgelopen maanden heb ik dit al vaak mogen doen. Af en toe gaat het buigen van koper nog iets minder goed, maar met de begeleiding die ik ontvang gaat het steeds een stapje beter.

De combinatie tussen werk en school ervaar ik als erg prettig. Persoonlijk houd ik er niet van om hele dagen op school te zitten om te leren. Leren doe ik liever in de praktijk. Bovendien werk ik graag met mijn handen. Tot nu toe vind ik eigenlijk alles leuk bij de Saman Groep. Het werk bevalt me goed.

Leroy Houtman - leerling elektromonteur

Op 1 september ben ik begonnen bij de Saman Groep als leerling monteur elektra. Ik mocht meteen mee naar een project in Dinteloord. Ik ben al 34, maar had geen technische achtergrond. Hierdoor was het spannend om meteen aan de slag te gaan. Gelukkig werd ik goed begeleid door ‘buddy’ Jeroen. We hadden vrijwel direct een klik. Ook moest ik na jaren terug naar school. Dit was in het begin een raar gevoel. Je staat ineens weer tussen de jonge gasten. Iedere dag leer ik bij; van alles over gereedschap, hoe ga je te werk, wat voor soorten materialen zijn er. In het begin kostte dit veel energie, alles was nieuw voor mij. Gelukkig vind je na een tijdje je weg en krijg je alles onder de knie.

Het leuke is de afwisseling van de werkzaamheden. De ene dag zit je onder de grond in een kruipruimte, de andere dag hang je gezekerd 20 meter boven de grond. Zelf ben ik echt iemand die leert door te doen. Daarom ben ik ontzettend blij met de verhouding tussen werk, praktijklessen en school. Het is lastig dat door corona veel dingen anders zijn gegaan dan de bedoeling was. Ik hoop dat we dit snel achter ons kunnen laten en dat we na een mooie klus kunnen proosten met een Corona!

JAMY ROSSEN - LEERLING INSTALLATIEMONTEUR

Inmiddels zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding aan de Saman Academie. Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd. Ook begin ik steeds meer kennis en inzicht te krijgen in het vak. Daardoor ga ik ook meer dingen doen en word ik minder onzeker. De afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld meegelopen op een project van De Kok Bouwgroep. Verder heb ik veel cv-ketels en airco’s geplaatst én één week op de afdeling warmtepompen meegelopen. Ondertussen doe ik ook meer zelf, zoals het aansluiten van een cv-ketel of zonneboiler en het ophangen van een airco. Het monteren van cv-ketels en airco’s vind ik het leukste om te doen. Voordat ik begin aan een klus bekijk ik altijd eerst de situatie goed. Toch kan een foutje gebeuren. Zo had ik een keer per ongeluk in een elektriciteitsleiding geboord. Maar, dat heb ik ook weer opgelost. Het fijne aan de Saman Academie is dat ik de kennis die ik op school leer, direct kan toepassen in de praktijk en andersom. Ik kijk ernaar uit om meer theorie te leren, zodat ik ook in de praktijk verder kan groeien.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Inmiddels heb ik de theorie van het eerste en tweede leerjaar van mijn opleiding in één schooljaar afgerond. Ook de opdrachten van het eerste leerjaar heb ik net afgerond. Nu ga ik verder met de praktijkopdrachten van het tweede jaar. De laatste maanden heb ik bij veel soorten installaties meekeken met collega’s om mijzelf te oriënteren welk vakgebied het beste bij mij past. Daardoor leerde ik veel nieuwe en leuke werkzaamheden en heb ik nieuwe ervaringen opgedaan. Momenteel werk ik voornamelijk aan zwaardere aansluitingen. Ik merk dat dit vakgebied het beste bij mij past. Ook het team bestaat uit leuke collega’s. Bij de Saman Academie vind ik het fijn dat de dingen die ik leer in de theorie, ik direct kan uitvoeren in de praktijk. Bovendien kan ik er met mijn collega’s over praten, krijg ik feedback en kan ik op deze manier veel leren van de ervaringen van mijn collega’s.

Jamy Rossen - Leerling installatiemonteur

Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd. In mijn werk, maar ook persoonlijk. Zo heb ik riolering gelegd in een vloer, MV Boxen (ventilatie) vervangen, een ketel vervangen, een radiator geplaatst, airco’s gemonteerd en nog veel meer. Ook heb ik geleerd om minder onzeker te zijn. Het leukste vond ik om de airco’s aan te sluiten, maar ook kleine klusjes, zoals een lekkage oplossen, zijn altijd een leuke uitdaging. Wat ik nog kan verbeteren is netter werken en beter kijken naar wat ik doe. Het is hartstikke makkelijk en fijn om de dingen die ik in de theorie leer, direct toe te passen in de praktijk. Bovendien houdt de Saman Groep rekening met mij wanneer er een praktijkdag verzet moet worden bijvoorbeeld.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Sinds 1 januari ben ik van de afdeling zonnepanelen overgestapt naar de afdeling Elektra. Bij de afdeling Zonnepanelen kon ik niet voldoende de geleerde lesstof in praktijk brengen. De afgelopen tijd heb ik op de afdeling Elektra veel geleerd van ervaren collega’s. Denk aan werkzaamheden in de nieuwbouw, in bestaande woningen en aan grotere aansluitingen van zonnepaneelinstallaties. Door de werkzaamheden zelf uit te voeren, leer ik veel. Ook leer ik erg veel van de praktijkcursus die de Saman Groep mij aanbiedt naast mijn opleiding.

Ik ga één dag in de week naar school. De opleiding die ik volg doe ik op mijn eigen tempo. Dat is erg fijn. Daarnaast is het ook prettig dat ik gelijk in de praktijk veel leer. Ik vind het leuk om vooruitgang te zien in mijn werk. Dit komt doordat ik steeds meer weet en ook steeds meer zelf kan uitvoeren. Een opleiding volgen en het direct toepassen in de praktijk ervaar ik als erg positief. Ook vind ik het fijn dat ik met al mijn vragen direct terecht kan bij mijn meer ervaren collega’s.

Soms geven mijn collega’s aan dat er iets niet helemaal goed gaat. Het is fijn dat ze mij dan feedback geven, zodat ik er van kan leren.

Jamy Rossen - Leerling Installatiemonteur

De laatste maanden heb ik veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd bij de Saman Groep. De eerste maand heb ik ventilatieboxen opgehangen en daktoevoeren geplaatst. Met verschillende monteurs heb ik meegelopen. Daardoor heb ik bij veel diverse werkzaamheden meegekeken en veel geleerd, zoals het verlenen van service aan ketels, het renoveren van een oude badkamer en dakbedekking mogen plakken.

De afgelopen twee maanden ben ik veel bezig geweest met een bronwarmtepomp. Deze warmtepomp heeft een bron die 110 meter diep in de grond zit en wordt aangesloten op de centrale verwarming of vloerverwarming. De warmtepomp heb ik aangesloten en ook heb ik de aanvoer en afvoer van het koude en warme water aangelegd. Daarvan heb ik veel geleerd. Een bronwaterpomp is een heel specifiek product. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe een bronwarmtepomp werkt. Ik vond het tof dat ik daaraan de afgelopen tijd mocht werken en zoveel kon leren.

Bij de Saman Groep heb ik het naar mijn zin. Het is voor mijzelf een leerpunt om minder onzeker te zijn. Ik vind het fijn om vier dagen in de week te werken en om één dag in de week naar school te gaan. Op school leer je de theorie en dit kan ik gelijk toepassen in de praktijk. Het werken in de praktijk vind ik leuk en leerzaam.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Als leerling elektra heb ik de afgelopen periode als monteur zonnepanelen gewerkt. De eerste maanden monteerde ik als dakspecialist de zonnepanelen op het dak. Daarna liep ik veel mee met een elektricien. Helaas kan ik op dit moment nog niet voldoende de geleerde stof in praktijk brengen. Dit komt doordat ik op de afdeling zonnepanelen als zonnepanelen monteur net iets te weinig elektrische installaties moet uitvoeren. Daarom ga ik binnenkort overstappen naar de afdeling elektra.

Wel heb ik veel geleerd over het monteren en installeren van zonnepanelen. Het is leuk en leerzaam. Ik zie er ook naar uit om meer te gaan leren op de afdeling elektra. Soms als ik bezig ben met het uitvoeren van werkzaamheden, krijg ik feedback van collega’s, hier leer ik veel van. Door hun ervaring leer ik ook dat sommige werkzaamheden net iets makkelijker of handiger kunnen gaan.

De Saman Groep vind ik een erg prettig bedrijf om bij te werken. Ik vind het fijn dat ik de mogelijkheid binnen het bedrijf krijg om een opleiding te volgen. In elektra heb ik altijd al interesse gehad en daarom vind ik het fijn dat ik dit kan waarmaken bij de Saman Groep.