Wie kunnen beter vertellen over hoe het is om een opleiding te volgen aan de Saman Academie dan de leerlingen zelf? Daarom vragen we regelmatig onze leerlingen om hun ervaringen met jou te delen. Daardoor krijg jij direct een kijkje in onze keuken.

JAMY ROSSEN - LEERLING INSTALLATIEMONTEUR

Inmiddels zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding aan de Saman Academie. Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd. Ook begin ik steeds meer kennis en inzicht te krijgen in het vak. Daardoor ga ik ook meer dingen doen en word ik minder onzeker. De afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld meegelopen op een project van De Kok Bouwgroep. Verder heb ik veel cv-ketels en airco’s geplaatst én één week op de afdeling warmtepompen meegelopen. Ondertussen doe ik ook meer zelf, zoals het aansluiten van een cv-ketel of zonneboiler en het ophangen van een airco. Het monteren van cv-ketels en airco’s vind ik het leukste om te doen. Voordat ik begin aan een klus bekijk ik altijd eerst de situatie goed. Toch kan een foutje gebeuren. Zo had ik een keer per ongeluk in een elektriciteitsleiding geboord. Maar, dat heb ik ook weer opgelost. Het fijne aan de Saman Academie is dat ik de kennis die ik op school leer, direct kan toepassen in de praktijk en andersom. Ik kijk ernaar uit om meer theorie te leren, zodat ik ook in de praktijk verder kan groeien.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Inmiddels heb ik de theorie van het eerste en tweede leerjaar van mijn opleiding in één schooljaar afgerond. Ook de opdrachten van het eerste leerjaar heb ik net afgerond. Nu ga ik verder met de praktijkopdrachten van het tweede jaar. De laatste maanden heb ik bij veel soorten installaties meekeken met collega’s om mijzelf te oriënteren welk vakgebied het beste bij mij past. Daardoor leerde ik veel nieuwe en leuke werkzaamheden en heb ik nieuwe ervaringen opgedaan. Momenteel werk ik voornamelijk aan zwaardere aansluitingen. Ik merk dat dit vakgebied het beste bij mij past. Ook het team bestaat uit leuke collega’s. Bij de Saman Academie vind ik het fijn dat de dingen die ik leer in de theorie, ik direct kan uitvoeren in de praktijk. Bovendien kan ik er met mijn collega’s over praten, krijg ik feedback en kan ik op deze manier veel leren van de ervaringen van mijn collega’s.

Tjesse van der Zande - Leerling installatiemonteur

Na een aantal maanden aan de slag te zijn als leerling installatiemonteur, merk ik dat ik de kneepjes van het vak steeds beter onder de knie krijg. Dat merk ik vooral door het beter en sneller kunnen werken. Daarnaast bouw ik ook steeds betere contacten op met mijn collega’s binnen de Saman Groep. De afgelopen maanden was ik in veel nieuwbouwwoningen bezig met elektrische installaties. Ik legde buizen aan voor stopcontacten, internet, plaatste inbouwdozen en verzorgde installaties voor de verlichting. Ook in het nieuwe pand van de Saman Groep in Zierikzee ben ik bezig geweest met de verlichting. Het is heel leuk om alles wat ik leer in de praktijk toe te kunnen passen. Zowel op het werk, maar ook daarbuiten heb ik er veel profijt van.

Jamy Rossen - Leerling installatiemonteur

Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd. In mijn werk, maar ook persoonlijk. Zo heb ik riolering gelegd in een vloer, MV Boxen (ventilatie) vervangen, een ketel vervangen, een radiator geplaatst, airco’s gemonteerd en nog veel meer. Ook heb ik geleerd om minder onzeker te zijn. Het leukste vond ik om de airco’s aan te sluiten, maar ook kleine klusjes, zoals een lekkage oplossen, zijn altijd een leuke uitdaging. Wat ik nog kan verbeteren is netter werken en beter kijken naar wat ik doe. Het is hartstikke makkelijk en fijn om de dingen die ik in de theorie leer, direct toe te passen in de praktijk. Bovendien houdt de Saman Groep rekening met mij wanneer er een praktijkdag verzet moet worden bijvoorbeeld.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Sinds 1 januari ben ik van de afdeling zonnepanelen overgestapt naar de afdeling Elektra. Bij de afdeling Zonnepanelen kon ik niet voldoende de geleerde lesstof in praktijk brengen. De afgelopen tijd heb ik op de afdeling Elektra veel geleerd van ervaren collega’s. Denk aan werkzaamheden in de nieuwbouw, in bestaande woningen en aan grotere aansluitingen van zonnepaneelinstallaties. Door de werkzaamheden zelf uit te voeren, leer ik veel. Ook leer ik erg veel van de praktijkcursus die de Saman Groep mij aanbiedt naast mijn opleiding.

Ik ga één dag in de week naar school. De opleiding die ik volg doe ik op mijn eigen tempo. Dat is erg fijn. Daarnaast is het ook prettig dat ik gelijk in de praktijk veel leer. Ik vind het leuk om vooruitgang te zien in mijn werk. Dit komt doordat ik steeds meer weet en ook steeds meer zelf kan uitvoeren. Een opleiding volgen en het direct toepassen in de praktijk ervaar ik als erg positief. Ook vind ik het fijn dat ik met al mijn vragen direct terecht kan bij mijn meer ervaren collega’s.

Soms geven mijn collega’s aan dat er iets niet helemaal goed gaat. Het is fijn dat ze mij dan feedback geven, zodat ik er van kan leren.

Aron Slingerland - Stagiair elektra

Inmiddels loop ik al een paar maanden stage bij de Saman Groep. Daarom kan ik dingen sneller zelf oppakken en geven collega’s mij ook meer werk. De afgelopen tijd heb ik elektra tekeningen gemaakt voor het nieuwe zonnepanelenmagazijn op ons eigen terrein en voor particulieren. Doordat ik vanaf het begin betrokken ben bij de projecten, leer ik ontzettend veel. Zelf ervaar ik daardoor ook wat er allemaal bij komt kijken. Veel overleggen met collega’s is daarbij heel belangrijk. Van hun feedback leer ik veel.

Ik vind het leuk om steeds meer verantwoordelijk te krijgen van collega’s en ook om die verantwoordelijk te nemen. Ik wordt serieuzer genomen omdat ik nu meer kennis heb. Ook kan ik zo beter mijn mening geven. Ik had niet verwacht dat ik zo snel verantwoordelijkheden zou krijgen en dat ik nu al zoveel kennis heb. Inmiddels zit ik nu ook regelmatig aan tafel met mensen om samen met collega’s advies te geven over elektra.

Toen ik aangaf dat ik wat begeleiding miste en niet zo goed wist waar ik aan toe was, werd dit snel opgepakt. Nu gaat dat gelukkig beter. Verder vind ik het fijn en leerzaam om een onderdeel te zijn van de Saman Groep.

Jamy Rossen - Leerling Installatiemonteur

De laatste maanden heb ik veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd bij de Saman Groep. De eerste maand heb ik ventilatieboxen opgehangen en daktoevoeren geplaatst. Met verschillende monteurs heb ik meegelopen. Daardoor heb ik bij veel diverse werkzaamheden meegekeken en veel geleerd, zoals het verlenen van service aan ketels, het renoveren van een oude badkamer en dakbedekking mogen plakken.

De afgelopen twee maanden ben ik veel bezig geweest met een bronwarmtepomp. Deze warmtepomp heeft een bron die 110 meter diep in de grond zit en wordt aangesloten op de centrale verwarming of vloerverwarming. De warmtepomp heb ik aangesloten en ook heb ik de aanvoer en afvoer van het koude en warme water aangelegd. Daarvan heb ik veel geleerd. Een bronwaterpomp is een heel specifiek product. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe een bronwarmtepomp werkt. Ik vond het tof dat ik daaraan de afgelopen tijd mocht werken en zoveel kon leren.

Bij de Saman Groep heb ik het naar mijn zin. Het is voor mijzelf een leerpunt om minder onzeker te zijn. Ik vind het fijn om vier dagen in de week te werken en om één dag in de week naar school te gaan. Op school leer je de theorie en dit kan ik gelijk toepassen in de praktijk. Het werken in de praktijk vind ik leuk en leerzaam.

TJESSE VAN DER ZANDE - LEERLING INSTALLATIEMONTEUR

Ik heb een leerzame tijd achter de rug omdat ik de afgelopen maanden bezig geweest met diverse klussen. Voor bijvoorbeeld Amadore heb ik veel kabels moeten trekken, stopcontacten gemonteerd en bezig geweest met mantelbuizen voor grote en dikke kabels. De ene keer is het zwaar werk en de andere keer licht werk. Van mijn collega’s leerde ik verschillende handige trucjes om zwaar werk wat lichter te maken.

Alle werkzaamheden die ik de afgelopen tijd moest uitvoeren vond ik leuk om te doen. Ik heb veel plezier in mijn werk. Af en toe gaat er wel iets niet helemaal goed. Soms weet ik bijvoorbeeld niet goed wat ik moet doen en hoe ik dingen aan moet pakken. Gelukkig zijn er altijd collega’s waar ik het aan kan vragen en die het uitleggen.

Het geeft mij een voldaan gevoel als je weet waarvoor je aan het leren bent en het ook direct kan toepassen in je werkzaamheden. Ik zie dan in de praktijk gelijk resultaat van hetgeen ik geleerd heb.

Daniël Bardelmeijer - leerling elektromonteur

Als leerling elektra heb ik de afgelopen periode als monteur zonnepanelen gewerkt. De eerste maanden monteerde ik als dakspecialist de zonnepanelen op het dak. Daarna liep ik veel mee met een elektricien. Helaas kan ik op dit moment nog niet voldoende de geleerde stof in praktijk brengen. Dit komt doordat ik op de afdeling zonnepanelen als zonnepanelen monteur net iets te weinig elektrische installaties moet uitvoeren. Daarom ga ik binnenkort overstappen naar de afdeling elektra.

Wel heb ik veel geleerd over het monteren en installeren van zonnepanelen. Het is leuk en leerzaam. Ik zie er ook naar uit om meer te gaan leren op de afdeling elektra. Soms als ik bezig ben met het uitvoeren van werkzaamheden, krijg ik feedback van collega’s, hier leer ik veel van. Door hun ervaring leer ik ook dat sommige werkzaamheden net iets makkelijker of handiger kunnen gaan.

De Saman Groep vind ik een erg prettig bedrijf om bij te werken. Ik vind het fijn dat ik de mogelijkheid binnen het bedrijf krijg om een opleiding te volgen. In elektra heb ik altijd al interesse gehad en daarom vind ik het fijn dat ik dit kan waarmaken bij de Saman Groep.

Aron Slingerland - Stagiair Elektra

De afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met het tekenen van installaties voor de afdeling Elektra en Installatie. Ik maak daarvoor gebruik van het Stabicad programma. De eerste paar dagen dat ik hier zat, heb ik vooral meegekeken met collega’s. Nu heb ik meer mijn eigen werk. Inmiddels heb ik ook steeds meer contact met collega’s, zowel met de mensen die op kantoor werken als de mensen die buiten werkzaam zijn. Daarnaast heb ik ook regelmatig contact met klanten en heb ik een bouwvergadering bijgewoond.

Door de verschillende werkzaamheden heb ik al heel wat geleerd. Ik weet nu hoe ik met het programma Stabicad tekeningen kan maken. Daarnaast heb ik geleerd hoe de afstemming is tussen werkvoorbereiding en de uitvoering.

Het was leuk dat ik snel mijn eigen werk had en dat ik al vrij snel veel verantwoordelijkheid kreeg. Het is voor mijzelf een leerpunt om soms zelf te vragen aan de collega’s van de uitvoering of er dingen zijn die beter kunnen. Daar kan ik dan zelf ook van leren.

Binnen de Saman Groep ben ik goed ontvangen. De collega’s zijn aardig en alles was goed voorbereid toen ik voor het eerst kwam.

Tjesse van der Zande - Leerling Installatiemonteur

Eén dag in de week ga ik naar school en de andere dagen werk ik bij de Saman Groep. Nu kan ik de dingen die ik leer op school direct in de praktijk uitvoeren en daarnaast leer ik heel veel in de praktijk.

De afgelopen tijd ben ik veel bij onze buren, Your Surprise, bezig geweest. Daar heb ik kabels leren trekken en stopcontacten leren aansluiten. Ook heb ik geleerd om veilig met elektriciteit om te gaan en het materieel op de juiste manier te gebruiken.

Bij de Saman Groep heb ik het erg naar mijn zin. Ik leer veel in de praktijk en tot nu toe zijn de werkzaamheden leerzaam en leuk. Het is wel een uitdaging om bepaalde dingen goed op te meten. Ik vind het fijn om niet meer hele dagen in de schoolbanken te zitten.